Scroll
ANDREJA RAVNJAK PHOTOGRAPHY

vrtec Frankolovo (2021)

Pred kratkim se je življenje vselilo v novi vrtec na Frankolovem. 

Vsak novozgrajeni objekt je plod precej široko zastavljene ekipe, ki v grobem sestoji iz predstavnikov investitorjev, projektantov in izvajalcev. Večji je objekt, bolj kompleksna je sestava vpletenih. Od prve ideje do vselitve v novogradnjo preteče precej časa, birokracije in kakšen siv las. Po Murphyju ne gre nikoli vse gladko in težav je toliko vrst, da praksa zlahka preseže domišljijo – skoraj praviloma čaka kup nepričakovanih presenečenj. Gradnja objektov je kompleksna reč in na to še zdaleč nisi pripravljen, ko poln ustvarjalnih idej zaključuješ študij. Veseli me, da lahko sodelujem z odlično ekipo in se neprestano izpopolnjujem. In veseli me, da imam priložnost sodelovati v projektih, ki služijo kot skupno dobro – počnem nekaj, kar dejansko prispeva h kvaliteti skupnosti. Konec koncev je to košček poslanstva, s katerim pridemo na svet.

Prične se s »tukaj potrebujemo vrtec s štirimi oddelki« in shemo parcele oz. obstoječega stanja. V arhitektovi glavi se začnejo preigravati možni scenariji znotraj zastavljenega okvirja. Povezuješ prostorske zmožnosti z obstoječimi danostmi in bodočo funkcionalnostjo ter vsemu skupaj nastavljaš smiselno obliko. Obožujem ta del, ta abstraktni kaos slabo povezanih informacij, ki jih zmaterializiram v končno formo. Še, prosim!

Vrtec je torej zaživel in odzivi so pozitivni. Objekt je v treh etažah – spodnja je vezana tudi na obstoječo šolo, ki se veseli novih servisnih prostorov, kuhinje in jedilnice. Srednja etaža je v celoti namenjena vrtcu, štiri standardno velike igralnice dopolnjujeta naravno osvetljen večnamenski osrednji prostor in posebna športna igralnica. Kljub zahtevnemu terenu in zajetnemu vkopu objekta v brežino imajo otroci izhod na teraso iz treh igralnic. Tretja etaža ponuja odlično osvetljen podstrešni prostor za namene lokalne skupnosti. Objekt ima kompleksno statično strukturo, ki je omogočila uporabo naravne svetlobe v vseh prostorih vrtca, vse skupaj pa dopolnjuje barvna shema s poudarkom na sončni toplini oranžnih odtenkov in navezavi objekta z neokrnjeno naravo, ki se razteza na njegovi zahodni strani.

Vabim vas na kratek sprehod skozi objekt. To je tista sladka jagoda na torti, ko pridem na lokacijo s fotoaparatom in prostor vidim po svoje – pa če gre za gradbeno jamo ali pa vseljen objekt.

 

Nazaj na vrh