Scroll
ANDREJA RAVNJAK PHOTOGRAPHY

Emirates Photo Competition 2011

Deset let! Dekada. Tempus fugit in te reči …

Nisem prepričana, ali je obujanje spominov zgolj neizprosni opomin minljivosti, ali pač naravno stanje – kar smo spletali v življenju, nas je naredilo to, kar smo.  Nekateri spomini so še posebno neprecenljivi. Nekje v abstrakcijskih razsežnostih hranim zlato skrinjico, iz katere tu in tam povlečem katerega od njih, morda samo za to, da bi lahko na koncu mirno ugotovila: ja, marsikaj se je že dogajalo v tem mojem vesolju – čas, ki mi je na voljo, ne izkoriščam za ležanje na kavču.

Danes sem po naključju padla deset let nazaj. Eden tistih neprecenljivih spominov. Pošlješ fotografije na natečaj. Statistično gledano tudi z vrhunskimi fotografijami ni prav nobene garancije, da bodo prejele katero izmed nagrad. Ampak če ne poskusiš … Torej, poskusiš. In potem te nekega dne, med tem ko se v družbi svojega dragega pelješ v Belo krajino, nekje na avtocesti od Ljubljane naprej, kliče nekdo s sila čudne telefonske številke. Previdno se javiš … na oni strani se ti nekdo v nenavadno obarvani angleščini predstavlja kot Baader, ti čestita za nagrado in te vabi v Združene Arabske Emirate. Resno? To se meni dogaja? Naj se uščipnem in preverim?

Še vedno se lahko vživim v te trenutke, pa imam sicer zelo luknjast spomin. Izkušnja  je bila nepozabna. Nekajdnevno potovanje, rdeča preproga, zunaj krepko čez plus štirideset, v dvorani na gala prireditvi pa so mi zmrznili še zobje, stanje v vrsti na banki da smo dvignili nagrade, razvajanja na luksuzni ladji, obisk galerij, skok v puščavo, Abu Dhabi in Dubai, kup novih poznanstev s celega sveta, spletanje tesnih prijateljstev, ki še vedno trajajo, sosledje dogodkov, ki so me pozneje ponesli še marsikam po svetu … če bi vedela, komu se naj zahvalim za te trenutke, bi se mu s hvaležnostjo poklonila. Hvala za vse te priložnosti in trenutke, draga tkanina vesolja!

Jamal (gl. spodaj plišasto kamelo, ki sva jo poimenovali skupaj s Hamdah) vam maha in pravi: prepustite se toku življenja, ampak morda raje ne v horizontali na kavču. Inshallah (“če bo bog dal”), se zna kaj zanimivega zgoditi.

 

Nazaj na vrh