Scroll
ANDREJA RAVNJAK PHOTOGRAPHY

kolekcija MF FZS

Tista o zarečenem kruhu še kako drži. Sama se najbrž ne bi več odločila za kandidaturo, a Igor me je z vztrajnim prigovarjanjem le pripravil do tega, da sem zložila svojo mapo za naziv MF FZS in jo odposlala na Fotografsko zvezo Slovenije. MF FZS ali “mojster fotografije” je najvišji razstavljalski naziv, ki ga lahko prejmeš kot amaterski fotograf.

Sredi decembra sem prejela odlično novico, da je bila moja vloga pozitivno razrešena.

Vlogo sestavlja poleg kupa papirovja, s katerim dokazuješ dovolj uspešno udeležbo na domačih in mednarodnih fotografskih razstavah ter dovolj samostojnih razstav, en tak zajeten kupček natisnjenih fotografij. Precej smo se razvadili z digitalno fotografijo in večine mojih del sploh še nisem videla na papirju, zato je bil tisk ena res posebna izkušnja. Še dobro, da je bil studio ravno prost in sem lahko po tleh razprostrla slabih 50 printov v velikosti 45/30 cm, jih premetavala, sortirala, izločala, razvrščala… in na koncu sestavila kolekcijo, ki je na papirju najbolje sedla.

 

Pravila za sestavo kolekcijo pravijo takole: 10 posamičnih fotografij, ter 20 fotografij ki tvorijo eno ali več vsebinsko povezanih serij. Med posamične fotografije sem uvrstila tiste večkrat nagrajene na domačih in mednarodnih razstavah, sledile pa so tri serije: ARHITEKTURA (Intimni pogled na arhitekturo. Poklicna deformacija in neustavljivo hrepenenje po svobodi. Naprej, gor, ven.), (O)SAM-a (Manjši del serije, ki je bila razstavljena kot moja 10. samostojna razstava letos v Fbunkerju in je uvrščena na seznam razstav v letu 2022 v fotografskem muzeju Maribor. Gre za miselno preigravanje pojma osama oz. izolacija, ki je v letu 2020 dobil za družbo povsem nov pomen. O pojmu razmišljam izven tega novega okvirja – kot o temeljni psihohigieni posameznika znotraj družbe.) in ZEMLJA, KDO BO TEBE LJUBIL (O estetiki golote geologije, ki je tik pod površjem rastlinskega plašča.). Da vse skupaj ne bi obtičalo le v mojem predalu, sem se odločila, da digitalno verzijo prelijem še na svojo spletišče. Vabljeni k ogledu galerije:

 

Mnenje umetniškega sveta FZS o kolekciji.

Nazaj na vrh